Airhunters

Airhunters bouwen fantastisch plastic kantoor op IPKW

Een transportbedrijf zonder vrachtwagens, met deze formule groeide het Arnhemse Airhunters zo hard, dat een nieuw kantoor nodig is. Het komt op een idyllische plek aan de rivier op Industriepark Kleefse Waard. Gemaakt uit weggegooid plastic dat anders gewoon verbrand zou worden.

Als je nu een huis gaat bouwen, denk je misschien eerder aan hout. Maar plastic heeft ook voordelen, het is bijvoorbeeld heel goed buigbaar.

Minder lucht in de vrachtwagen, minder CO2 in de lucht

Erik Roelevink komt uit de wereld van het vrachtvervoer en bedacht een manier om heel veel CO2 te besparen in het vrachtvervoer over de weg. “Het viel me op dat er steeds meer initiatieven ontstonden voor duurzamer transport. Maar die waren allemaal gericht op zuiniger motoren. Terwijl er veel meer winst valt te halen door de wagens goed gevuld te laten rijden.”

Zodoende jaagt hij met zijn collega’s al vijf jaar op lucht. Lucht in vrachtwagens die maar al te vaak zonder vulling terugrijden van een bestemming. Hij speurt op alle vraag- en aanbodsites van vervoerders naar ruimte voor zijn klanten. Het leidt tot een triple win: de klant is goedkoper uit, het vervoer gaat sneller en de transporteur heeft een extra verdienste.

Geen concurrentie maar inspiratie

Airhunters groeit hard, maar doet niet aan actieve sales. “Onze ambitie is om mensen te inspireren hetzelfde te doen. Laat ze maar aan de slag gaan met een eigen onderneming. De markt hiervoor is zo groot, ik zie het niet als concurrentie. Ik hoop dat mensen gaan meehelpen bij het verduurzamen van wegtransport.”

Ook op andere gebieden gaat het Roelevink niet hard genoeg met het verduurzamen van de wereld. Daarom was hij twee jaar geleden medeoprichter van een coöperatie: Plastic Fantastic, ook gevestigd op IPKW. Hij kende een plasticverwerker die waterbouwkundige toepassingen maakte, Save Plastics. En dat wilde hij samen met Save Plastics breder trekken, het volume van de plasticverwerking moet omhoog.

Daarbij was een coöperatie een goede vorm. Er is geen winstoogmerk waardoor meerdere partijen makkelijker kunnen meedoen. Ook opleiders, zoals de HAN, doen mee met hun studenten en docenten. Deelnemers aan de coöperatie ontwikkelden machines om plastic ter plekke mee te vermalen en om te vormen tot plastic herdenkingsmunten, sleutelhangers, slippers, etc. Dit soort machines gaan op IPKW zeer grootschalig het restplastic verwerken dat nu nog niet aanmerking komt voor hergebruik omdat het niet zuiver genoeg is.

Experimenteren en filosoferen

Om de grote volumes te bereiken die Roelevink op het oog heeft, is het interessant het gerecyclede plastic aantrekkelijk te maken voor de bouw, wegenbouw, kunstwerken, noem maar op. Daarom bouwt Airhunters nu een experimentele plastic ‘villa’ aan het water, Dock Office. Het is ook een inspiratiehuis voor bezoekers van IPKW. Het industriepark staat bekend om z’n belangstelling voor circulaire projecten en steunt dit project door het op te nemen in de rondleiding over het terrein. En door het plasticafval van het terrein zelf in te zamelen voor verwerking in het gebouw.

“Als je nu een huis gaat bouwen, denk je misschien eerder aan hout. Maar plastic heeft ook voordelen, het is bijvoorbeeld heel goed buigbaar. Ronde vormen maken is goedkoper in plastic dan in staal. We gaan met een groep studenten onderzoek doen hiernaar en eigen producten bedenken.”

Ook bijvoorbeeld het gebruik van kleur in het plastic heeft de aandacht. Is dat wel duurzaam? En hoe kun je werken met kleur? In het Dock Office zal geëxperimenteerd worden met de toepassing van kleuren in het plastic.

Ook interessant

Opening ElaadNL Testlab in Connectr: unieke stap in energietransitie

ElaadNL verhuist naar IPKW: de volgende mijlpaal voor Connectr

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail