Nederland Slim Benutten; coronacrisis Arnhem Nijmegen; RvN@Lab; triple helix; Antoine Driessen

Antoine Driessen van Rabobank: samenwerking binnen de regio zal toenemen

Rabobank voorspelt door de coronapandemie een krimp van de economie van 0,2 procent, zo liet de bank eerder weten. Volgens Antoine Driessen, directievoorzitter Rabobank Rijk van Nijmegen, kan die krimp nog hoger uitvallen. Geen enkele regio ontkomt daaraan, ook Arnhem – Nijmegen – Wageningen niet.

→ Hier vindt u alle informatie over de coronacrisis in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, het online forum voor hulpvragen en informatie over de Regionale Monitor

Krimp en zorgen

Als de coronacrisis en de maatregelen nog veel langer gaan duren, dan zal de krimp groter zijn dan die 0,2 procent”, geeft Antoine Driessen meteen aan. Het zwaartepunt van de krimp ligt volgens hem in het tweede kwartaal. Uiteraard zal de ene sector harder worden getroffen dan de andere. “Onder andere de horeca, de cultuursector en recreatie staan nu bij iedereen op het netvlies als sectoren die het moeilijk hebben. Denk echter ook aan de sierteelt die hard wordt geraakt door de buitenlandse vraaguitval. Ook de reisbranche wordt keihard getroffen, en zeker ook de transportsector en de bouw. En dat gaat ook gelden voor commercieel vastgoed, want bijvoorbeeld retailers gaan moeite krijgen om hun huur te betalen. Er is in deze sectoren nauwelijks sprake van een inhaaleffect in het najaar, omdat niet-gebruikte diensten meestal geen tweede keer worden gebruikt. Denk aan een omgeboekte reis of een bezoek aan een museum. Verder maak ik me zorgen over de oogst van zacht fruit wanneer een deel van de arbeidsmigranten wegblijft.”

Of de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen harder of juist minder hard getroffen gaat worden dan de rest van het land, is volgens Driessen lastig te zeggen. “Elke regio in het land wordt geraakt, daarover is geen discussie. Ik zie onze regio gezien onze economische structuur eerder minder dan meer getroffen worden dan andere regio’s. We zijn namelijk sterk in de zorg, onderwijs, ICT, voeding en zakelijke dienstverlening en dat zijn sectoren die het relatief beter doen. De zorg is een sector die weliswaar in het hart wordt getroffen, maar waar de werkgelegenheid groeit en waar we een groei van ongeveer drie procent verwachten. Tegelijkertijd heeft deze regio ook veel zzp’ers en een brede culturele sector en die hebben het nu juist heel zwaar.”

Investeren in innovaties

Hij geeft ondernemers ook een aantal tips mee. “Doordat de grenzen dicht gaan, zullen ondernemers meer zaken doen in de regio en elkaar in de keten opzoeken. Dat zie ik als een economische, maar ook als een ecologische kans. Onze aarde moet meer aandacht krijgen van alle mensen en corona is een wake up call.”

En ik zie kansen om juist nu meer te investeren in nieuwe innovaties. Als de overheid daarin meer gaat investeren als aanjager en de ondernemers meer met kennisinstellingen gaan optrekken, kan de regio een koploper op specifieke onderdelen worden.

Bepaalde ontwikkelingen die nu worden ingezet zullen volgens hem niet verdwijnen. Online samenwerken bijvoorbeeld. “Je ziet nu onder meer online evenementen als een soort disruptieve ontwikkeling ontstaan. En ik zie kansen om juist nu meer te investeren in nieuwe innovaties. Als de overheid daarin meer gaat investeren als aanjager en de ondernemers meer met kennisinstellingen gaan optrekken, kan de regio een koploper op specifieke onderdelen worden. Denk aan innovaties in de zorg en duurzaam voedsel en energie; sectoren waarin we als regio qua kennis en netwerk sterk ontwikkeld zijn. Er zijn zeker kansen, maar dan moeten we elkaar meer opzoeken, zeker in de groeisectoren die ik noemde, en daarin samen met de overheid ondernemerschap tonen.”

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail