“De concentratie van groene kennis in deze regio is uniek”
We zitten middenin de Week van de Circulaire Economie. Een goed moment om eens te spreken met twee personen uit de regio met een belangrijke rol als het om duurzaamheid gaat: Jan van Iersel van Hogeschool Van Hall Larenstein en Jan Luijten van The Economic Board. Volgens beiden heeft de regio Arnhem-Nijmegen een enorme groene potentie, vooral door de aanwezige universiteiten en hogescholen. Die kennis wordt steeds beter benut.
Jan Luijten (civic entrepreneur ‘Slimme Duurzaamheid’ bij The Economic Board) en Jan van Iersel (voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein) knikken vaak instemmend als de ander iets zegt. De twee Jannen zitten duidelijk op één lijn. Ze werken regelmatig samen, naar volle tevredenheid. Luijten: “Van Hall Larenstein heeft enorm veel expertise, ze hebben een ijzersterk netwerk en de lijnen zijn heerlijk kort.”
Pareltje
Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) is kleiner dan andere onderwijsinstellingen in de regio en ook minder bekend bij het grote publiek. Van Iersel noemt het een ‘onontdekt pareltje’. Het woord pareltje is niet overdreven, want HVHL speelt op een aantal gebieden een leidende rol. Het werd al meerdere keren uitgeroepen tot de duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland, waaronder afgelopen jaar. Van Iersel: “We zijn gespecialiseerd in watermanagement, klimaatadaptatie, een duurzame voedselketen en een duurzame leefomgeving in zowel de stad als het landelijk gebied.” Bij de transitie naar die duurzame leefomgeving, waarbij het vaak gaat over stikstofvermindering, heeft HVHL een belangrijke vooruitgeschoven rol richting het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
HVHL kijkt steeds nadrukkelijker naar de eigen regio, zo zei Van Iersel eerder al eens. Hij ziet veel toegevoegde waarde in triple-helix-samenwerking en is daarom ook lid van The Economic Board. “De samenwerking begint steeds beter te lopen. Het cluster Slimme Duurzaamheid past perfect bij ons. We komen natuurlijk uit landelijk gebied en dat zie je terug in wat we doen, maar we richten ons ook steeds meer op de verstedelijking en de planologie die daarbij hoort. Juist dát is in deze regio heel belangrijk.”

Leeromgeving
De samenwerking wordt steeds concreter. Met een consortium is de leeromgeving Lifeport Circular Lab (LCL) opgezet, om leerprojecten aan te jagen. Daarin zitten The Economic Board en HVHL, maar ook de Groene Metropoolregio, RU, HAN, WUR, Stichting KIEMT, netwerkorganisatie RvN@ en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Luijten: “We werken samen in een aantal zogeheten living labs. In één daarvan kijken we met behulp van sensoren en ander onderzoek hoe het centrum van Arnhem meer hittebestendig kan worden. Ook gaan we voor een circulaire verbouwing van het stationsgebied in Nijmegen. Bij beide projecten komt de specifieke kennis van HVHL heel goed van pas.” Van Iersel: “Dit soort labs zijn ideaal om in de praktijk, dus niet vanachter een bureau, kennis op te doen en dingen te ontwikkelen.”
Bij het bedrijf Royal Eijkelkamp uit Giesbeek, in de achtertuin van HVHL, is onder de naam campus Soil Valley ook een vruchtbare samenwerking ontstaan. Luijten: “Daar werken we aan de professional van de toekomst als het gaat om water- en bodemonderzoek. En in Nijmegen hebben we een kennishub die zich juist op de verstedelijking en de bouw richt. Dat soort clusters werken heel goed, kijk maar naar wat Connectr betekent voor de energietransitie. Ons doel is vraag en aanbod in kennis dichter bij elkaar brengen, of het nu via living labs of via clusters is.”
Excelleren
De regio Arnhem-Nijmegen zet goede stappen als het om duurzaamheid en circulariteit gaat, vindt Van Iersel. “Er is meer stootkracht, onder andere met de Regio Deal. Daar zitten mooie thema’s in, waar we echt voor gaan. We weten elkaar steeds beter te vinden. Het kan nog een stuk beter, maar ik zie wel een goede beweging.”
Luijten sluit zich daarbij aan. “De ambities worden tegenwoordig goed geformuleerd. We willen excelleren in circulariteit en klimaatadaptatie en willen de verstedelijking op een groene manier aanpakken. We gebruiken het enorme potentieel in de regio steeds beter. Want ik denk dat er in heel Europa geen regio is met zo’n hoge concentratie van groene kennis bij universiteiten en hogescholen.” Van Iersel knikt instemmend. “Als we elkaar nog beter weten te vinden, dan kunnen we ook als regio een parel worden. Daar zijn we nog niet, maar de potentie is enorm.”