Gelderse waterstofbus rijdt nu dagelijks
Het gaat met de opschaling van de waterstofbussen in Gelderland niet zo voortvarend als sommige betrokkenen zouden willen. Maar er zijn wel een paar ontwikkelingen omtrent de Gelderse waterstofbus, legt Jan van Beckhoven, de CCO van het Arnhemse HyMove, uit.
De chauffeurs zijn onze grootste ambassadeurs, ze rijden er heel graag mee
Een jaar geleden werd er besloten dat er twee waterstofbussen in de regio Apeldoorn-Arnhem zouden komen te rijden. De bus waarmee het hele plan in 2016 begon, die daarna een tijd in de regio Münster reed, plus een nieuwe bus. Die twee bussen rijden inmiddels dagelijks in de dienstregeling en de ervaringen zijn positief. Van Beckhoven: “Sinds kort kunnen we met de bussen het nieuwe grote waterstoftankstation in Arnhem gebruiken en dat is een belangrijke ontwikkeling. Daardoor kunnen de bussen hun volledige tankcapaciteit benutten en zeven dagen in de week rijden.”
De bussen worden vanwege de grote actieradius ingezet op de langere intercitylijnen. “Daarmee onderscheiden deze zero-emissiebussen zich duidelijk van de batterij-bussen”, zegt Van Beckhoven. Ze rijden bijvoorbeeld de ritten vanuit Apeldoorn naar Zwolle, Harderwijk, Ede en Amersfoort.
Nieuwe chauffeurs
De bussen doen het prima, vertelt Van Beckhoven. “We zien nu in de praktijk dat ze duidelijk minder waterstof verbruiken dan andere waterstofbussen. Dat is een belangrijk gegeven, want aan metingen op een testcircuit hechten wij niet zoveel waarde. De techniek van HyMove is ontwikkeld met het doel het waterstofverbruik in de dagelijkse praktijk zo laag mogelijk te houden. Daarnaast spelen de chauffeurs bij het verbruik een belangrijke rol, want het vraagt om een andere manier van rijden. Als ze afremmen op de motor in plaats van met de rem dan winnen ze energie terug. De chauffeurs zijn onze grootste ambassadeurs, ze rijden er heel graag mee.”
Er worden momenteel nieuwe chauffeurs opgeleid. “Twintig chauffeurs krijgen in september in groepjes van vijf instructies in het rijden en tanken met deze bussen.”
Houding verandert
Van Beckhoven ziet dat de houding rond waterstof in positieve zin verandert. “De algemene ontwikkeling is dat er breder over waterstof nagedacht wordt. We zetten bijvoorbeeld ook sterk in op waterstof in de scheepvaart. Dat is echt booming business. Het hele segment van kleine jachten tot vrachtschepen is zich aan het beraden op waterstof. De emissieregels in havens worden ook in hoog tempo strenger.”
Hij denkt dat ook in de scheepvaart waterstof de brandstof van de toekomst zal zijn. Tegelijkertijd vindt hij dat men in Nederland actiever aan de slag moet: “Tegelijkertijd vind ik ook dat we in Nederland nog te veel achteroverleunen. Waterstof biedt voor de Nederlandse industrie internationaal geweldige kansen. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat deze kansen ook benut kunnen worden.”