Economische gevolgen coronacrisis; University Partner Challenge, Daniël Wigboldus, internationale studenten, SRON Nijmegen, How to negotiate successfully, Shift Happens!, Singularity University, Gerard Meijer, startup accelerator gelderland, circulaire bezig

Econoom Joris Knoben: coronacrisis vraagt om vindingrijkheid

Hoe groot de economische gevolgen van de coronacrisis gaan zijn, is ook voor experts nog niet in te schatten. Een glazen bol heeft ook Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, niet. Maar hij heeft wel een goede tip voor bedrijven. Specifiek voor de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen ziet hij kansen en gevaren.

→ Hier vindt u alle informatie over de coronacrisis in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, het online forum voor hulpvragen en informatie over de Regionale Monitor

Economische gevolgen coronacrisis

De precieze economische gevolgen van de coronacrisis hangen vooral af van hoe het virus zich ontwikkelt en hoe lang de maatregelen aanhouden, geeft Knoben aan. “Het Centraal Planbureau heeft met de geavanceerde middelen die het heeft onderzoek gedaan, maar doet heel bewust geen voorspelling. Ze spreken over vier scenario’s, zonder een uitspraak te doen over de kansen dat die scenario’s uitkomen. Dat is een belangrijk verschil.”

Welk scenario het gaat worden, is nu gewoon nog niet te zeggen, want alle ontwikkelingen volgen elkaar heel snel op.

In het scenario dat we in mei of begin juni weer langzaam op kunnen starten, krimpt de economie dit jaar, maar gaat het herstel enorm snel. Dan is het als het ware een soort pauzeknop die we nu even indrukken. Als de maatregelen veel langer gaan duren, dan krijgt vrijwel elke sector problemen, want dan komen belangrijke delen van vrijwel elke productieketen plat te liggen. In dat geval is er niet alleen een flinke krimp in 2020, volgens het CPB ruim 7 procent, maar komt daar nog een verdere krimp in 2021 bovenop. Dan praat je dus over flinke klappen. Welk scenario het gaat worden, is nu gewoon nog niet te zeggen, want alle ontwikkelingen volgen elkaar heel snel op.”

Knoben is van mening dat economie en volksgezondheid nu niet lijnrecht tegenover elkaar staan, zoals soms wordt gezegd. “Het nemen van strenge maatregelen om het virus onder controle te krijgen, is niet alleen het beste voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie. Het is beter om de economie drastisch maar kort plat te leggen dan dat je heel lang te maken houdt met veel zieke mensen.”

Kansen en bedreigingen

Knoben ziet, specifiek voor de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, kansen en gevaren. “Als je kijkt naar de sectoren waar de regio sterk in is, dan zijn er redenen te bedenken waarom de economie het beter gaat doen dan elders in het land. Health is nu natuurlijk een belangrijke sector en toepassingen in e-health worden door zorg op afstand alleen nog maar belangrijker. Ook voor Food, waar de regio sterk in is, liggen er kansen. Pandemieën zoals deze ontstaan vaak door dier-op-mens-overdracht dus zal er meer aandacht komen voor plantaardig voedsel. Maar er zit wel een bedreiging in het feit dat we een grensregio zijn. Als grenzen sluiten en de export afneemt, gaat de regio dat voelen, zeker bedrijven met veel banden met Duitsland.”

Er zit wel een bedreiging in het feit dat we een grensregio zijn. Als grenzen sluiten en de export afneemt, gaat de regio dat voelen, zeker bedrijven met veel banden met Duitsland

Hij heeft ook nog een tip voor bedrijven: wees vindingrijk en improviseer. “Fabrikanten van alcoholische dranken die nu handalcohol maken zijn mooie voorbeelden daarvan. Of mondkapjes maken met verpakkingsmateriaal. Je ziet bedrijven in Europa nu dingen doen op een manier die we voorheen vaak in Afrika zagen. Daar zijn minder middelen en daardoor verzinnen bedrijven creatieve oplossingen. Dus mijn tip is: kijk naar wat je nog wél kunt doen met je eigen productiemiddelen en pas daar je businessmodel op aan.”

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail