Meer woningen zonder groen op de offeren

Column boardlid Carol van Eert

Het was een flinke klus, maar met trots kan ik zeggen dat hij af is. Na twee jaar hard werken hebben we een Verstedelijkingsstrategie en een bijbehorend Verstedelijkingsakkoord voor de regio Arnhem-Nijmegen en Foodvalley. Maar nu begint het pas echt!

Ga er maar aan staan: vier ministeries, 26 gemeenten, twee provincies (Gelderland en Utrecht), drie waterschappen, de Groene Metropoolregio en Regio Foodvalley  en triple helix organisaties zoals The Economic Board allemaal op één lijn krijgen. Dat was nodig voor de Verstedelijkingsstrategie. Gelukkig werkte iedereen op een constructieve manier mee. En het grote voordeel van zoveel betrokken partijen is dat er nu veel draagvlak is.

Carol van Eert

Waarom moest er een Verstedelijkingsstrategie komen? In Nederland is ruimte altijd een uitdaging. Er zijn heel veel plannen, maar er is nauwelijks plek. Het vorige kabinet wilde meer regie over de ruimtelijke ordening. Het noemde daarnaast het aantal van 900.000 extra woningen. Om dat doel te halen, werd Nederland opgedeeld in stedelijke regio’s. Regio Arnhem-Nijmegen en regio Foodvalley vormen samen één van die regio’s. Daar moeten tussen nu en 2040 100.000 extra woningen komen, waarvan 60.000 in regio Arnhem-Nijmegen. Meer dan de helft daarvan moet er al voor 2030 zijn.

Hoe dat in grote lijnen moet gaan gebeuren staat nu in onze Verstedelijkingsstrategie. In het bijbehorende Verstedelijkingsakkoord is vastgelegd wie er wat doet en wie welke rekeningen betaalt.

Het is een flinke kluif, zeker met de stikstofuitdaging die erbij is gekomen. Ook zijn wij heel erg doordrongen van de groene kwaliteiten die onze regio heeft. We willen groen niet inruilen voor stenen, maar gaan juist voor een groene kwaliteitsimpuls. Dus denk ook aan duurzaam en circulair bouwen.

De komende tijd bepalen we waar die woningen precies komen. We weten dat we daarbij nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Er zal regelmatig ‘Niet in mijn achtertuin’ worden geroepen. Maar mensen die niet willen dat er in hun buurt huizen gebouwd worden, zijn dezelfde mensen die het vreselijk vinden dat hun kind of kleinkind geen woning kan vinden. Dat mogen we niet vergeten.

Over Carol van Eert

Carol van Eert is burgemeester van Rheden en voorzitter van het bestuurlijk overleg Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley en lid van The Economic Board.

 

Deze column verschijnt in de december-editie van Het Ondernemersbelang.
Lees ook dit artikel van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen:
Carol van Eert: alleen in samenhang vind je oplossingen

Meer over The Economic Board

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail