Halfjaarlijkse Monitor The Economic Board 2021

Monitor The Economic Board 1e halfjaar 2021

Jaarlijks publiceert The Economic Board haar jaarverslag, waarin inzage wordt gegeven in de activiteiten en uitgaven van het afgelopen jaar. Halfjaarlijks blikken wij terug op het voorbije halfjaar en kijken wij vooruit op de tweede helft van het jaar. Lees hier over in onze Monitor The Economic Board 1e halfjaar 2021 en/of download de publieksversie onderaan deze pagina.

Woord vooraf

In juni 2021 is nog lang niet alles bij ‘het oude normaal’. De anderhalve meter afstand blijft noodzakelijk, de openstelling van bars en clubs laat besmettingsgraden weer stijgen en sportevenementen zijn nog niet wat ze geweest zijn. Olympische Spelen zonder publiek is toch een beetje als champagne zonder bubbels. En het Europees Kampioenschap voetballen had iets weg van een feestje waar de leuke mensen al lang thuis waren. We zien licht aan het einde van de tunnel en hopen dat dit niet weer een tegemoetkomende trein is. En we kijken uit naar de dag waarop we ‘blursday’ – dan weet je tijdens lockdown niet meer welke weekdag het is – definitief vaarwel kunnen zeggen.

Het voelt allemaal als oneerlijk. Toch mogen we niet klagen. Als de wereld eerlijk was, hadden we in Nederland minder. Ook vanwege de generositeit en snelheid van overheidssteun, mede mogelijk gemaakt en opgebracht door ons allen. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het ons zelfs in deze tijd economisch voor de wind gaat. Werkloosheid is in Nederland totaal geen onderwerp. Waar het werkloosheidspercentage volgens de nieuwste cijfers van Eurostat in de EU gemiddeld op 7,3 procent uitkomt, is Nederland met 3,3 procent kampioen. Dit illustreert gelijk het meest urgente vraagstuk: hoe krijgen we de majeure transities georganiseerd en het werk gedaan? Het tekort aan vakmensen wordt steeds nijpender.

Daarom moeten we ons bezighouden met vragen als: hoe organiseren wij onze innovatiekracht? Hoe kunnen AI, circulariteit en waterstof breed en duurzaam worden ingezet? Welke samenwerkingen, coalities en consortia zijn nodig om echte impact te kunnen genereren? En rap wat alstublieft. Klimaatneutraal in 2050 klinkt heel ver weg. Toch is 2050 dichter bij dan 1990. Laat ons daarom niet te snel terug gaan naar ‘het oude normaal’. Want in een snel veranderende omgeving zijn de meest succesvolle mensen en organisaties diegene(n) die goed zijn in plan B.

Blijf dapper en vooral gezond,

Sigrid Helbig
Directeur

Monitor The Economic Board 1e halfjaar 2021 lezen en/of downloaden

Monitor Eerste Halfjaar 2021 downloaden (publieksversie)

Meer van The Economic Board

Rapport delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail