InScience 2017 Johan van den Woestijne; Opening Inscience; Programma InScience, klokhuis wetenschapsprijs

Opening InScience door minister OCW Van Engelshoven

De vierde editie van InScience wordt woensdag 7 november geopend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven. Het International Science Film Festival Nijmegen is het grootste wetenschapsfestival van Nederland. Van 7 tot en met 11 november worden in Nijmegen de beste wetenschapsfilm vertoond die in 2018 zijn verschenen rondom het thema Kunstmatige Intelligentie.

Johan van de Woestijne, festivaldirecteur, is trots dat minister Van Engelshoven het festival wil openen. “Het is een bevestiging van de koers die InScience heeft uitgezet om uit te groeien naar een festival van nationale betekenis, als podium waar wetenschap, maatschappij en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.”

Lees hier de blog van Johan van de Woestijne over InScience 2017

Opening InScience 2018

Actieve wetenschapscommunicatie is een speerpunt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het kabinet wil het debat over de gevolgen van wetenschappelijke ontwikkelingen stimuleren. Als wetenschapsfilmfestival draagt InScience op een innovatieve manier bij aan de organisatie van dat debat. De interactie met het publiek wordt actief georganiseerd. Alle films worden begeleid door een verdiepend gesprek over de  wetenschappelijke, maatschappelijke en/of ethische implicaties van wetenschappelijke ontwikkelingen.

Daarnaast organiseert InScience actief de ontmoeting tussen wetenschappers en publiek via programma-onderdelen als Do-It-Yourself Labs en Coffee and Science, waar bezoekers één-op-één met wetenschappers in gesprek gaan. InScience kent een uitgebreid educatieprogramma. De samenwerking met Het Klokhuis (NTR) heeft geleid tot de instelling van de Klokhuiswetenschapsprijs, die jaarlijks tijdens InScience wordt uitgereikt. De prijs bestaat uit de verfilming van het onderzoek dat door een kinderjury is gekozen tot meest relevant voor hen. In 2017 werd de NTR Audience Award gewonnen door Netflix-documentaire Chasing CoralDusk Chorus – Based on Fragments of Extinction won toen de Student Jury Award.

In 2017 trok InScience maar liefst 7.000 bezoekers en internationale aandacht van over de hele wereld.  Festivaldirecteur Johan van de Woestijne keek toen terug op een geslaagde derde editie: “Deze editie van InScience heeft weer bevestigd hoe betrokken het publiek is bij de ontwikkelingen in de wetenschap. Dat is ook de missie van InScience: de impact van de wetenschap op de samenleving laten zien. InScience is het festival waar publiek en wetenschap elkaar ontmoeten.”

InScience is supported by The Economic Board. De omarming van InScience door The Economic Board zorgt voor een stevige lokale inbedding en genereert financiële ondersteuning o.a. door leden en partners van de board. Mede hierdoor heeft InScience zich in korte tijd kunnen ontwikkelen tot een festival met internationale allure.

Ook interessant

Wetenschapsfilmfestival InScience 2021 van start; publiek in gesprek met Nobelprijswinnaar

Wetenschapsfilmfestival InScience staat in 2021 in het teken van ‘Lust for Life’

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail