Operatiekamers Gelderse Vallei

Gelderse Vallei met nieuwe operatiekamers klaar voor de toekomst

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat de komende jaren in verschillende fases zijn operatiekamers vernieuwen. Alle ok’s, tien in totaal, worden klaargemaakt voor de toekomst. Bij de eerste twee is dat bijna zover.

Het is een flinke expeditie voor het ziekenhuis in Ede. Vandaar dat Daniëlle Cantin ervoor is benoemd tot ‘Programmamanager Vernieuwbouw’. “De uitdaging zit er vooral in dat we moeten bouwen met de winkel open”, zegt zij, “want uiteraard draait alles in het ziekenhuis nog gewoon door. Het vergt veel afstemming. We noemen het ‘vernieuwbouw’ omdat we er een stuk bij gaan bouwen en vervolgens het oude complex verbouwen.”

Upgrade

De operatiekamers die we nu hebben, zijn ruim negentien jaar in gebruik. Ze zijn gewoon aan een flinke upgrade toe”, motiveert Cantin. De nieuwe operatiekamers worden vooral groter en bieden meer ruimte en mogelijkheden voor technische hulpmiddelen. “Er is veel nieuwe apparatuur ontwikkeld, onder andere op het vlak van multimedia, waardoor er gewoon veel meer ruimte nodig is.”

Als alles afgerond is, is het ziekenhuis dus weer helemaal klaar voor de toekomst. “Eén nieuwe operatiekamer wordt de hybride ok genoemd, speciaal voor zogeheten hybride ingrepen. Daarin komt bijvoorbeeld een röntgenstatief, met name voor vaatoperaties.”

De eerste twee verbouwde operatiekamers zijn inmiddels bijna klaar voor gebruik. Bij één daarvan zit ook een speciaal circuit dat kinderen afleggen voordat ze de operatiekamer binnenkomen, om ze sneller te kunnen helpen en ze vooraf zo min mogelijk in contact laten komen met andere patiënten die op een ingreep wachten. “Dat circuit is voor ons niet nieuw, maar het wordt nu wel op een mooiere manier uitgewerkt.”

Fases

Als alles volgens plan verloopt kunnen die eerste twee vernieuwde operatiekamers aan het eind van dit jaar gebruikt worden. Vanaf dat moment worden drie andere kamers onder handen genomen. De andere kamers volgen in nog twee verschillende fases daarna. “En daarna gaan we met de rest van het complex aan de slag: de kleedkamers, de koffiekamer, de kantoren, de magazijnen… Hierdoor kunnen we er weer zo’n 15 tot 20 jaar tegenaan.”

Meer over Ziekenhuis Gelderse Vallei

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail