WTC Arnhem, Groei arbeidsplaatsen, citymarketing, heel gewoon, Gelderse steden, denken en doen; start-up Arnhem

In kaart gebracht: het Arnhemse landschap rond start-ups

Overal ontstaan nieuwe start-ups met de mooiste plannen. Alleen een goed plan is echter niet genoeg voor succes. Om start-ups te helpen met alles wat er bij ondernemerschap komt kijken, komen er steeds meer programma’s en initiatieven. Uiteraard ook in de regio Arnhem, denk aan Generation-E en Greenhouse.

Generation-E

Hoogwaardige energie-start-ups”, Zo omschrijft programmamanager Erik Meiberg de doelgroep van Generation-E. “Er is een toenemende belangstelling voor de energietransitie en voor innovaties op dat gebied. Die zullen namelijk nodig zijn om de doelstellingen voor de toekomst te halen”, zegt hij. “In deze regio is heel veel deskundigheid op het gebied van energie, maar ook van engineering en in de maakindustrie. Als je een idee echt om wilt zetten in een systeem, dan kom je al snel in deze regio uit.”

We mikken samen met hen op minstens tien nieuwe hoogwaardige start-ups en scale-ups per jaar

Tegen die achtergrond ontstond het plan om de meest veelbelovende start-ups in de energie naar Arnhem te halen en ze te laten profiteren van het netwerk daar. In samenwerking met onder andere de Gemeente Arnhem en Oost NL werd een groep zogeheten kennisdragers, bedrijven die al veel vlieguren hebben gemaakt, samengesteld. Start-ups die worden geselecteerd voor het programma krijgen van hen hulp op bijvoorbeeld juridische gebied, met accountancy of in de technologie. Ook worden ze gekoppeld aan mogelijke investeerders.

Vanaf begin 2019 wordt de strategie iets anders, vertelt Meiberg. “We kiezen voor meer diepgang en dus niet voor de breedte. We gaan het begeleiden van veelbelovende start-ups met een serieuze doorgroeikans combineren met scale-up en zoeken daarbij aansluiting met het initiatief Orion van de Provincie Gelderland. Het aantal kennispartners wordt groter, richting de twintig stuks, en we hebben met hen een accelerator-model ontwikkeld om de start-ups en scale-ups te begeleiden. De selectie gebeurt na pitches en de betrokkenheid van de kennispartners zal heel intensief worden. We mikken samen met hen op minstens tien nieuwe hoogwaardige start-ups en scale-ups per jaar en minimaal vijf nieuwe industrieprocessen. Nieuwe fabriekjes dus, die arbeidsplaatsen creëren en een bijdrage leveren aan de economie in de regio.”

Greenhouse

Greenhouse is de incubator van Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Business Developer Marc Hiddink: “Wij zijn er ook voor start-ups. Ze hebben op het park een plek met de faciliteiten om hun idee te testen en voor productie op kleine schaal. Als ze daarna écht gaan vliegen is de volgende stap dat ze een eigen productielocatie of een plek voor onderzoek op IPKW kunnen krijgen.”

Een paar jaar geleden was dat een start-up, nu werken er zo’n 250 mensen

Greenhouse en IPKW richten zich op de clean-techsector. “Ons hogere doel is om ervoor te zorgen dat Arnhem als dé energiestad van Nederland wordt gezien met veel innovatie rond vraagstukken als waterstof, batterijsopslag en clean mobility.” Een mooi voorbeeld van een start-up die op IPKW doorgroeide is Allego, vertelt Hiddink. “Een paar jaar geleden was dat een start-up, nu werken er zo’n 250 mensen. Ze zijn de fase van scale-up eigenlijk al voorbij, maar toch blijven ze continu in de doorgroeifase zitten. Datzelfde geldt voor HyGear. Start-ups bij ons hebben de droom om het nieuwe Allego of HyGear te worden.

En daar zitten mooie pareltjes tussen. Zoals Time Shift Energy Storage, dat industriële energieopslagsystemen levert en in oktober de Jan Terlouw Innovatieprijs won. “Time Shift Energy Storage begon bij ons met een kantoor om te testen. Onlangs hebben we het met hen voor elkaar kregen dat er een grote zeecontainer werd geplaatst op ons terrein, zodat ze real-time konden testen. Dát is wat wij voor die bedrijven willen betekenen.”

De kleine twintig bedrijven die door Greenhouse worden begeleid krijgen volgens Hiddink een totaalconcept. “We regelen alles voor ze als het om de huur gaat. Daarnaast organiseren we events en bijeenkomsten die om het delen van kennis draaien. Samen met partners bieden we specifieke kennis en in één-op-één gesprekken kijken we waarmee we ze kunnen helpen. Ook op het gebied van financieringen, bijvoorbeeld.

Start-up Arnhem

Dat de regio Arnhem veel bedrijven huisvest in de energiesector, is bekend. Zij zijn ook te vinden op het energie-businesspark Arnhems Buiten en het synergiepark voor circulaire economie InnoFase in Duiven. Daar zijn geen specifieke programma’s voor start-ups, maar ligt de nadruk wél op innovatie.

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail