EKI Papierfabriek
Op 25 januari heeft The Economic Board de eerste Parel-award van 2023 uitgereikt aan EKI en Papierfabriek Nijmegen. EKI leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van circulaire innovaties en productieprocessen in Lifeport. Papierfabriek Nijmegen is een historische productielocatie die helemaal verduurzaamd is. Bart van der Tol en Chantal Peters (directeuren), vertellen enthousiast over hun innovaties en het winnen van de Parel.
EKI (Emphatie, Kennis en Innovatie) is een echt familiebedrijf en al sinds 1875 fabrikant van celrubber, schuim en rubber. John Brom, wethouder gemeente Nijmegen:“Ik ben trots dat een bedrijf als EKI Papierfabriek in Nijmegen is gevestigd. De prestaties van EKI Papierfabriek op het gebied van innovatie, energie, circulariteit, sociale duurzaamheid en arbeidsmarkt zijn een inspiratie voor vele andere bedrijven.”
Twee keer per jaar reikt The Economic Board een parel-award uit aan een organisatie met een bijzonder, innovatief of duurzaam initiatief. Beide bedrijven passen precies in dat plaatje met hun aandacht voor innovatie, energie, circulariteit en slimme duurzaamheid. Met hun prestaties passend binnen de speersectoren van de regio zetten EKI en de Papierfabriek de regio Arnhem-Nijmegen (inter)nationaal op de kaart. Dat is ook waarom EKI Papierfabriek de Parel ontvangt,” aldus Jan van Dellen, directeur The Economic Board.

Groei en de Papierfabriek
De groei van EKI uitte zich in nieuwe klanten, nieuwe machines en nieuwe producten. Bart van der Tol vertelt: “We groeiden zelfs zo hard, dat we in 2020 zijn verhuisd naar een nieuwe locatie: de oude Papierfabriek.”
“Samen met lokale aannemers is het ons gelukt om de verhuizing naar deze prachtige, historische locatie mogelijk te maken”, vervolgt Chantal Peters. “We hebben grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en sociale innovatie. EKI heeft daarbij alle ruimte om hard te blijven groeien, 20.000 m2. De 45.000 m2 ruimte die we overhielden hebben we omgetoverd tot een prachtige evenementenlocatie: de Papierfabriek. Die ruimte zetten we in voor creatieve doeleinden voor grote A-merken, zoals Redbull, Sony en Audi.”
Klimaatpositief, ook energie voor andere bedrijven en huishoudens
Toen EKI zich vestigde in de oude papierfabriek, werden de energievoorzieningen van het pand zo duurzaam mogelijk gemaakt. “We zijn volledig gasloos”, vertelt Peters. “Voor energie en warmte maken we gebruik van zonnepanelen, warmtepompen en pelletkachels. Hierdoor zijn we met ons bedrijf klimaatpositief én voorzien we 800 huishoudens van groene stroom. We werken samen met de gemeente aan een smart energyhub, zodat we ook andere bedrijven kunnen voorzien van onze stroom.”
Als fabrikant van rubberproducten werkt EKI ook hard aan de verduurzaming van de eigen materialen. Van der Tol legt uit: “Rubber wordt vaak geproduceerd uit olie. Wij zijn bezig met het testen van rubberproductie uit gerecyclede of plantaardige grondstoffen die volledig afbreekbaar zijn. Ook zorgen we dat het rubber van onze afdichtstrips wordt hergebruikt in bijvoorbeeld kunstprojecten en kleding.”
EKI kreeg er dit jaar 120.000 nieuwe productiemedewerkers bij. “In de vorm van bijen”, vertelt Chantal lachend. “We hebben nu vier nestelplaatsen op ons dak. Dat is goed voor de biodiversiteit én onze klanten kunnen nu genieten van een lekker potje honing!”

Klantvriendelijk bestelproces en een fijne werkomgeving
Ook op het gebied van digitalisering en sociale innovatie staat EKI niet stil. Zo heeft het bedrijf het bestelproces op de website versimpeld. “Met onze productconfigurator lopen klanten en medewerkers gemakkelijk door de miljarden bestelopties. Alle processen gaan nu automatisch. Als een klant bijvoorbeeld een bepaalde kleur of materiaal kiest, kijkt het systeem meteen naar de voorraad en welke machines er nodig zijn. Zo maak je veel makkelijker offertes. We gebruiken het systeem nu in de rubberbranche, maar elke branche heeft er iets aan.”
Sinds Chantal in 2019 betrokken is bij het bedrijf, heeft er bij EKI een cultuuromslag plaatsgevonden. “Het was nog een erg traditioneel bedrijf, dat top down werd aangestuurd. We zijn hard gaan investeren in zelforganisatie van medewerkers en een nieuwe manier van leidinggeven, gericht op samenwerken. Zo gaan we in gesprek met onze mensen, om een fijne werkomgeving te creëren. Laatst hebben we bijvoorbeeld een nieuw voorraadsysteem ontwikkeld. Hierbij nemen we iedereen mee: van het management tot de mensen op de productievloer.”
De Parel-award
Het winnen van de Parel-award is de kers op de taart voor EKI. “Het is mooi dat onze innovaties opvallen. Voor onze mensen is het echt een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Met onze manier van werken hopen we ook andere bedrijven en mensen te inspireren.”
“We krijgen uiteindelijk energie van mensen! Vooral van blije mensen die bij ons werken en samen met creatieve bedrijven gave projecten opzetten. Zo komt het regelmatig voor dat we onze mensen betrekken bij één van de creatieve producties in de Papierfabriek. Laatst kwam bijvoorbeeld hiphopartiest Bizzey langs om zijn nieuwste clip op te nemen. We stonden met al onze medewerkers te dansen op zijn muziek!”
Op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en sociale innovatie heeft EKI al veel bereikt, maar dromen over de toekomst doet het ook: “Ons pand is inmiddels op veel vlakken verduurzaamd, daarom focussen we nu op duurzame inzetbaarheid. Met dit historische pand hebben we echt goud in handen, en dat delen we graag!”
Twintigste keer
Dit is de twintigste keer dat The Economic Board de Parel-award uitreikt. De award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen.