Plant-e

De waterplanten bij een middelbare school in Zeist leveren stroom aan de wifi-hotspot op het schoolplein. De scholieren noemen ze ‘wifi-planten’. Plant-e uit Wageningen laat zien dat het kan: elektriciteit oogsten uit levende planten. “De wijk wil van het schoolplein een energieplein maken”, vertelt Nanda Heshof van Plant-e. “Zo maken mensen kennis met onze nieuwe technologie.”

Ook de verlichting van het viaduct over de A12 bij Ede-Wageningen en van een kunstwerk op het HEMbrug-terrein in Zaandam komt binnenkort uit een Plant-e-systeem.

De duurzame technologie waarmee Plant-e elektriciteit uit levende (water)planten oogst is gebaseerd op natuurlijke groeiprocessen. Planten produceren via fotosynthese organisch materiaal om te groeien. Een deel van dit materiaal komt via de wortels van de plant in de bodem terecht waar bacteriën het afbreken. Daarbij komen elektronen vrij, die zijn te oogsten als elektriciteit.

Plant-e haalt nu voldoende stroom uit één vierkante meter waterplanten om een led-lampje te laten branden. Honderd vierkante meter is goed voor één wifi-hotspot.

“De ambitie van Plant-e is grote gebieden met natte natuur te gebruiken voor het winnen van elektriciteit”.

Heshof: “Denk in Nederland aan natte bermen langs wegen en uiterwaarden en in het buitenland aan wetlands en rijstvelden.” De provincies Zuid-Holland en Brabant steunen proeven met een nieuw slangensysteem voor het winnen van elektriciteit op grotere schaal.

Het World Economic Forum riep Plant-e eind 2015 uit tot één van de 49 Technology Pioneers 2015. Google (2001) en Dropbox (2011) waren ook ooit Technology Pioneer. Heshof: “Er is wereldwijd belangstelling voor onze technologie, van Europa en de Verenigde Staten tot in China.”

Meer informatie

  • Plant-e is in 2009 opgericht door Marjolein Helder en David Strik als spin-off van Milieutechnologie, Wageningen UR.
  • De technologie waarmee het bedrijf werkt is in 2008 gepatenteerd.
  • Marjolein Helder werkt sinds 2013 met een team van 6 tot 7 mensen aan het ontwikkelen van de Plant-e-technologie.
  • Plant-e heeft in 2015 een omzet van 300.000 euro. In 2016 draait het bedrijf waarschijnlijk voor het eerst quitte en de komende jaren wordt de eerste winst verwacht.
TwitterLinkedInEmail