Greenhouse Protein: Waterlinzen

Greenhouse Protein is een project dat valt onder de paraplu van NEXTgarden. Het project draait om waterlinzen en is gericht op de teelt, raffinage en afzet van waterlinzen in het gebied van NEXTgarden.

Over Greenhouse Protein

Waterlinzen worden ook wel het voedsel van de toekomst genoemd. Uit de linzen kun je eiwitten winnen voor voeding en voedingssupplementen. Belangrijke onderdelen van het project Greenhouse Protein zijn:

  • het vergaren van technische kennis over de teelt en raffinage van waterlinzen en de toepassing ervan in de vorm van eiwitten in vegetarische en veganistische producten;
  • het optimaliseren van de samenwerking tussen regionale stakeholders;
  • het verwerven van technische kennis over het opschalen van de keten en het realiseren van een circulaire economische keten;
  • het verkrijgen van Novel Food-goedkeuring, ontwikkelen van non-food proposities en het ontwikkelen van businesscases.

Greenhouse Protein wordt uitgevoerd binnen NEXTgarden, een innovatief en duurzaam tuinbouwgebied in de gemeente Lingewaard. Binnen NEXTgarden werken ondernemers samen om hun slagkracht en innovatievermogen te vergroten. De investeringsomvang van Greenhouse Protein bedraagt circa twee miljoen euro.

Feiten en cijfers NEXTgarden

900

TJ aan energie wordt er jaarlijks verbruikt

6150

zonnepanelen drijven binnenkort op het gietwaterbassin

735

ha aan tuinbouwgebied

200

bedrijven zijn hier gevestigd

Ambitie

De ambitie van het project is het versterken van het profiel van NEXTgarden en het realiseren van een sterkere economisch groei. Dit wordt bereikt door innovatieve en duurzame teelt en raffinage van waterlinzen in het gebied van NEXTgarden. Centraal staat het gebruik van waterlinzen voor menselijke consumptie.

Rol van The Economic Board

Voor een gedeelte van de financiering van het project Greenhouse Protein wordt een beroep gedaan op EFRO-gelden. The Economic Board is gevraagd te ondersteunen bij het opstellen van de aanvraag. De focus hierbij ligt op de ontwikkeling van de businesscases. Daarnaast biedt The Economic Board alle projecten van NEXTgarden een podium op haar website, in de nieuwsbrief en via de socialemediakanalen.

Partners hebben veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding van het bijzondere project Greenhouse Protein. Tevergeefs is twee maal geprobeerd een beroep te doen op EFRO-middelen. Door betrokkenheid van The Economic Board is de derde EFRO-aanvraag wel gehonoreerd. Dit voorjaar gaan we aan de slag.
Jan Taks
Jan Taks, projectleider Waterlinzen
Er gebeurt veel bijzonders en innovatiefs bij NEXTgarden. The Economic Board helpt ons om dit onder de aandacht te brengen in de regio en ver daarbuiten. Bij projecten die binnen NEXTgarden tot stand komen, zoals Greenhouse Protein en Ingredient Farm, ondersteunt The Economic Board ons bij het verkrijgen van financiering.
paul hospers
Paul Hospers, projectleider NEXTgarden

Meer weten?

Richard Dobbelmann

Richard Dobbelmann

Business associate

Richard Dobbelmann is business associate en weet als geen ander de weg in het bedrijfsleven in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen.

Ook interessant

Betrokken partijen

TwitterLinkedInEmail