Rijnlijn

Een snelle verbinding tussen Arnhem en de Wageningen Universiteit & Research: dat is het doel van de Rijnlijn. De gemeenten Arnhem, Wageningen en Renkum, en de provincie Gelderland werken samen aan de realisatie van de buslijn met het uiterlijk van een tram.

Over de Rijnlijn

Het aantal reizigers tussen Arnhem en Wageningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Ook vanuit Duitsland komen er steeds meer reizigers die via Arnhem naar de universiteit afreizen. De huidige trein- en busverbinding kan de stijgende vraag moeilijk verwerken. Op dit moment is de reiziger die vanaf Arnhem Centraal Station naar de WUR wil reizen, afhankelijk van treinen en bussen. Met de Rijnlijn, die de loop van zijn naamgever de Rijn zal gaan volgen, moet een luxere en comfortabelere manier ontstaan om direct van en naar de universiteit te reizen. Momenteel loopt er een onderzoek dat moet uitwijzen of de Rijnlijn voor 2022 te realiseren is. Ook wordt onderzocht in welke vorm de Rijnlijn gegoten moet worden. Dit kan bijvoorbeeld ook een waterstofbus of een Trolley 2.0 zijn.

De verwachte kosten voor de realisering van de Rijnlijn bedraagt 15 miljoen euro.

Ambitie

Doel is bij te dragen aan een goed bereikbare provincie en regio. Met de Rijnlijn moet de Wageningen Universiteit & Research vanuit Arnhem goed te bereiken zijn. Daarbij wordt er rekening gehouden met duurzame en schone mobiliteit door gebruik te maken van het trolleynetwerk of waterstof als brandstof. De provincie Gelderland mikt erop om het regionale openbaar vervoer in 2030 zo veel mogelijk emissieloos uit te voeren. Ook de gemeenten Arnhem, Wageningen en Renkum willen met schoon busvervoer bijdragen aan het duurzaamheidsvraagstuk.

Rol van The Economic Board

The Economic Board heeft samen met de Wageningen Universiteit & Research en VNO-NCW Midden de intentieverklaring ondertekend voor de realisatie van de Rijnlijn. We stellen ons netwerk waar nodig open en verbinden relevante partners aan elkaar voor meer daadkracht.

Meer weten?

Richard Dobbelmann

Richard Dobbelmann

Business associate

Richard Dobbelmann is business associate en weet als geen ander de weg in het bedrijfsleven in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen.

Ook interessant

Betrokken partijen

TwitterLinkedInEmail